לפורדקסט המלא
שכר זה לא רק כסף
חשבתם פעם מי מחליט על רמת השכר של העובדים? כיצד החברה מחליטה לשלם שכר ולמי? האם על בסיס סקרי שכר? או על בסיס תרומה וערך לחברה? או האם על בסיס קושי בגיוס? ומנגד כיצד עובדים יודעים איזה רמת שכר לבקש? האם על בסיס שמועות? מידע מחברים, או מידע בעיתונות או שמא מדובר בניסוי ותהייה?
רמה השכר של עובד צריכה לשקף מספר רב של פרמטרים, את השכלה/ההכשרה של העובד, שנות הניסיון, רמת המיומנות, סוג התעשיה ועוד גורמים נוספים, בפועל, רמת השכר הפכה להיות אינדיקציה עד כמה אני שווה לחברה בה אני עובד. ועד כמה יש לי כוח מיקוח מול החברה. השכר אמור בעיקר לשקף את שווי השוק האמיתי עבור המשרה אותה מאייש העובד והתגמול בגין הביצועים צריך להגיע מן התגמול המשתנה.
מה אתם קונים בתמורה לתוספת השכר לעובדים?
האם תהיו מוכנים להתחייב שבגין תוספת השכר שתתנו לעובדים, בוודאות הם יישארו בחברה? האם אתם בטוחים שתפוקה שלהם תגבר? או במילים אחרות האם אתם יודעים בגין מה אתם נותנים תוספת שכר? תוספת שכר אמורה להיות תוספת בגין שחיקה ברמות השכר הראלי של העובד, תגמול בגין ביצועים צריך להגיע דרך כלי התגמול המשתנה. בפועל בחברות רבות התגמול המשתנה איננו משמעותי מספיק, ועובדים רבים אינם מאמנים שהצטיינות תעניק להגיע תגמול הולם, על כן הם מנסים לקבל את התוספת בשכר הבסיס.
"תלמדו המגזר הציבורי"
במגזר הציבורי תוספות השכר מתבססות על הסכמים קיבוציים ועל בסיס מנגנון של דירוג דרגה, כלומר לא מתקיים דיון בין המעסיק לבין העובד על רמת השכר או על תוספת השכר אלא מדובר במנגנון מוכתב מראש. במחשבת תחילה זהו פתרון לא רע, לכאורה הכל ברור, ידוע ושקוף אבל מנגד אנו יודעים שהו פתרון שמעודד בינוניות וחוסר עידוד להצטיינות. אבל אם נשים בצד את נושא התפוקות, יש יתרון רב בעובדה שרמת השכר מוגדרת והיא אינו נתונה לדיון. זה מייצר "שקט תעשייתי" שטוב לשני הצדדים, אבל מנגד חברות עסקיות חייבות מנגנון שיעודד את העובדים להצטיין, מנגנון שישאיר את העובדים בחברה לאורך זמן, תוך שמירה מידת שביעות רצון גבוהה של עובדים מחד ותפוקות איכותיות מאידך.
אז איך בכל זאת ניתן להתמודד עם המציאות החדשה? קבלו מספר תובנות שיסייעו לכם בתהליך הגיוס ושימור של העובדים:
כתב: רמי יוסף מנכ"ל משותף ביישום אנשים ותוצאות
Apple Podcasts |
Google Podcasts |
Spotify |