החסכון הוא אסון

חסכון הוא דבר חשוב, צמצום בהוצאות בעידן המשבר הנוכחי הוא אפילו חובה, אבל צריך הגיון בשיגעון! נדמה כי היד הפכה להיות קלה על ההדק, פיטורי עובדים הפכו להיות דבר שבשגרה, הגדלת העומס על עובדים קיימים מבוצעת ללא חשיבה, ביטול פרויקטים והשקעות במטרה להשיג חסכון אולי כדאיות לטווח הקצר, אבל קרוב לוודאי שיהפכו להיות מתכון לאסון לטווח הארוך.

איך הגענו למצב הנוכחי? איך הגענו למצב בו משבר של שלושה חודשים, גורם לנו להרוס, ולבטל דברים שבנינו בעמל רב לאורך שנים. משבר הקורונה הוביל חברות רבות למצב של הסתכלות רק על צד העלות ולא על צד התועלת, או במילים אחרות "They see the cost of everything and the benefit of nothing", למען הסר הספר אומr, שאני חסיד גמור של תהליכי התייעלות ושיפור ביצועים, אבל לכל תהליכי ההתייעלות יש מכנה משותף – יש להם מטרה ברורה והיא – שימוש במתודולוגיה מוסדרת ושיטות עבודה מוכחות להשגת התוצאות.

אז לפני שאם יוצאים ל"מסע חסכון" הנה כמה תובנות אשר יוכלו לסייע לכם לקבל החלטות טובות יותר:

  1. מה אם רוצים להשיג – הגדירו מטרה ברורה אותם אתם מבקשים להשיג, אם מדובר בצמצום הוצאות שכר, צמצום הוצאות תפעוליות, התייעלות בתהליכי עבודה, גידול במכירות או שיפור ברווחיות.
  2. מהו ציר הזמן – תהליכי התייעלות מייצרים "רעש" עצום בתוך החברה, ואז תשאל השאלה מה עדיף, תהליך צמצום איטי ומתמשך או תהליך קצר וכואב? זוהי שאלה שהתשובה שלה תלוי באופי החברה ובסוג הניהול, בכל מקרה, בכל מתווה שלא תבחרו, הגדירו את ציר הזמן של התהליך בין רבעון לבין שנה.
  3. כיצד התהליך הולך להיות מבוצע – מי אחראי על הנושא? מהם שיטות העבודה בהם תשתמשו? האם מדובר במתודולוגיה מוכרת כגון: Lean או 6 סיגמא? מי הולך להיות מעורב בתהליך, האם הוא יהיה ברמת הנהלה בכירה, הנהלה מורחבת או כלל הארגון. לא משנה באיזה מתודולוגיה תבחרו, מה שחשוב שהתהליך יהיה מוגדר באופן ברור.
  4. אל תנחשו, תבדקו! – אחד הדברים היותר מסוכנים בתהליכי התייעלות הוא התהליך של ניחוש התוצאות, כל מיני הנחות יסוד שמנהלים בוחרים לעשות כי זה נראה הגיוני וסביר. תבדקו טוב את הנתונים, את העובדות, הקשיבו לדעות שונות בארגון, התייעצו עם גורמים ייעוץ מקצועיים וקבלו את ההחלטות על בסיס שילוב של מכלול הדעות והמידע אשר צברתם.
  5. סימולציה – אין מהנדס שלא אוהב את המילה הזאת, סוג של משחק בצעצועים של העולם האמיתי. תבדקו תנסו להניח כל מיני הנחות, בכדי שלא תהיו מופתעים. סימולציה היא כלי ייחודי לניהול סיכונים. ניתן לבדוק בו את ביצועי העבר, תרחישי קיצון, לבחון מגוון רחב של פתרונות יצירתיים ובעיקר להבין את המשמעות לעומק של ההחלטות העסקיות אותם אתם הולכים לקבל.

ישימות – תחת ההנחה שפעלתם לפי כל הכללים אשר צויינו לעייל, נשאלה השאלה, האם הפתרון הנ"ל הוא ישים? אין דבר יותר מתסכל מלהגיע לתהליך היישום ולהיתקל בהתנגדות עזה מצד עובדים ומצד ספקים ליישום התהליך. לפעמים לא תהיה ברירה ותהליך יהיה חייב לעבור בחברה כי פשוט אין ברירה, ולעיתים גם לא תהיה אפשרות לעשות זאת אחרת. אבל תחת ההנחה שאתם יודעים מה שאתם מבקשים להשיג, קיימת סבירות גבוה שיישום תהליך החסכון יעבור בשלום בארגון אם בחנתם את כל התרחישים באופן מדויק ומלא.

  1. תחסכו, תחסכו תחסכו – למרות מה שנאמר לעיל, חסכון הוא דבר חשוב ביותר, ואולי הוא אחד הדברים שהצילו חברות רבות מקריסה בשלב המשבר. חברה חייבת לבצע כל הזמן תהליך של חסכון בכל רכיבי ההוצאות שלה. אבל אם כבר אתם מחליטים לחסוך תעשו זאת בדברים הנכונים חברה לטווח הארוך.

בתקווה שהמשבר יחלוף באותה מהירות שהוא בא….

כתב: רמי יוסף מנכ"ל משותף ביישום אנשים ותוצאות

יישום

ישום - אנשים ותוצאות, אשר הוקמה ב-1987 על ידי ישראל יוגב ורמי יוסף, היא חברה מובילה בתחום פיתוח מצוינות עסקית ושיפור ביצועים בארגונים. במסגרת פעילותה, זוכות חברות רבות לשפר את ביצועיהן, מדי שנה, במכלול הפרמטרים המשתנים בסביבתן העסקית.

הירשמו לניוזלטר לקבלת עדכון על המאמר הבא

עוד מהבלוג

איך לבחור במסלול קריירה? כתבה ב Bizportal

החלטה לא פשוטה עומדת בפני צעירים רבים. חלק מהם, האמת שחלק הולך וגדל דוחה את ההחלטה. הם לא בטוחים מה...

גם אתם מתקשים בגיוס עובדים?

לפודקאסט המלא      שכר זה לא רק כסף חשבתם פעם מי מחליט על רמת השכר של העובדים? כיצד החברה...

האם צריך לבטל את תוכניות התגמול לאנשי המכירות?

לבטל את תוכניות התגמול של אנשי המכירות? כן שמעתם נכון! לבטל את השימוש בכלי המדידה והתגמול הכי אפקטיבי של מערך...